Nyheder alle land

Billig, enkel og bærekraftig løsning for å dekke vannbehovene til Farmers Club i Kina

Humana KinaLi Xiaomei, fra Zhenkang i Yunnan-provinsen i sørvest-Kina, har strevd med maisavlingene i mange år. "Maisavlingene ble ødelagt på grunn av vannmangel," forklarer hun. Hvert år i tørketiden, "Jeg observerte hvordan avlingene kjempet for å overleve, hvordan vannbehovet vokste dag for dag." Men det var ingen løsning i sikte, hvert år ble hun overlatt til elementenes nåde med hensyn til om avlingene hennes kom til å få vannet de trengte eller ikke.Yunnan-provinsen i Kina har allerede fått bitter smakebit på klimaendringenes negative effekter. I løpet av de siste fem årene er den historiske rekorden for langvarig tørke blitt slått i noen områder samt økende antall oversvømmelser og jordskred i andre for ikke å snakke om å ble rammet av flere jordskjelv. Zhenkang har rikelig med regn i løpet av monsunsesongen i juni og juli, men tiltakende tørre vintre har resultert i reduserte avlinger.Problemet med ikke å ha tilstrekkelig vann frem til innhøstning var felles for alle bøndene i prosjektet. Li og Farmers Club begynte derfor med en brainstorming rundt problemet med å tilpasse seg til de endrede værmønstrene med en gang de ble med på prosjektet. Etter flere økter med brainstorming og regelmessige møter kom bøndene opp med en enkel og billig måte til enkelt å lagre vann over lengre tid i samarbeid med UFF Norges partner Humana China.
Bønder på tvers av prosjekt kom sammen for å bygge 1 000 basseng i betong med en enkel innretning for å samle og lede vannet i bassenget. Bassengene er i stand til å samle 2-3 tonn vann hver, og fylles enkelt i løpet av monsunsesongen. Ved å bruke overskytende regnvann beskyttes landsbyenes drikkevannsressurser i tillegg. Dette betyr at jordbruket ikke lenger konkurrerer med lokalsamfunnet med hensyn til denne viktige ressursen.
Over 600 familier har nå tilgang til billig irrigasjon året rundt, og initiativet har også spart bøndene opp til 10 arbeidsdager i året ettersom de ikke lenger må gå med bøtter fylt med vann til og fra den nærmeste brønnen.
Bassengene ble ferdige tidsnok til fjorårets regntid, og alle bassengene var fulle ved utgangen av juli. Den positive innvirkningen av å ha tilgang til vann til irrigasjon året rundt er allerede klar. Lis maisavlingsresultat er nesten fordoblet, fra 200 kg til 350 kg siste innhøstning.
"Når jeg fikk høre det [ideen], kunne jeg ikke tror det jeg hørte, men egentlig var det en drøm som var blitt til virkelighet," kommenterer Li, "nå kan jeg vanne plantene, og i år har avlingen min økt betraktelig ... nå har jeg nok mais til å mate dyrene mine."

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse:


Lindebergvegen 3c,
N—2016 FROGNER
Tel./Faks: +47 63 92 89 80 / 81
Vakttelefon: +47 918 11 089
E-post: post@uffnorge.org
Org.nr. 981 054 776
donate-paypal

 UFF er godkjent av    Innsamlingskontrollen

iklogowebKontonummer for private bidrag:
9049.10.79206

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter fra tøyinnsamlingen, second hand-butikkene og fra prosjektene vi støtter i Afrika og Asia