Nyheder alle land

Økt tilgang til grunneierrettigheter for kvinner i Guinea-Bissau

the women in a fieldLandrettigheter spiller en vesentlig rolle i landbruksutvikling og inklusiv vekst, men i mange land som Guinea-Bissau er kvinnene ofte taperne på grunn av juridiske og kulturelle barrierer. UFFs partner ADPP Guinea-Bissau har arbeidet for å sikre rettigheter som grunneier for kvinner i Empada-regionen. Dette baner vei for forbedret matsikkerhet og inntekt, som styrker kvinners evne til å ta vare på seg selv og sine familier.
Kvinner utgjør nesten halvparten verdens småbønder i utviklingsland. I Guinea-Bissau er de den primære arbeidsstyrken for dyrking og høsting av landets viktigste avling, cashewnøtter, og har også hovedsakelig ansvaret for hagebruk for husholdningenes forbruk. Imidlertid har kvinner i dag ikke rett til å arve eller eie eiendommer under loven som ble implementert mens landet fortsatt var en portugisisk koloni. Matrikkelloven Lei de Terra blir nå reformert, imidlertid er det viktig at kvinner kan fremstå som grunneier hvis landet ønsker å oppnå inkluderende og bærekraftig vekst, og det haster.
Forskning tyder på at når kvinner eier jorda de dyrker, har familien en tendens til å være bedre ernært, bedre utdannet og generelt sunnere. Døtrene har en tendens til å være eldre når de gifter seg, og som gift er de mindre utsatt for vold i hjemmet. På husholdnings- og regionalt nivå øker matsikkerheten og økonomisk utvikling når kvinner inkluderes.
I fjor implementerte ADPP Guinea-Bissau et 11 måneders langt tiltak for å sikre at kvinner inkluderes som sameiere av land med støtte fra NEPAD og Spanish Fund for African Women's Empowerment i landets Empada-region.
Tiltaket omfattet registrering av land for 10 eksisterende Farmers Club, hvor 80 % av medlemmene er kvinner. Kvinner ble først registrert i folketellinger slik at de deretter kunne registreres som sameiere av landområdet. Prosjektet registrerte hager til felles bruk, der klubbens medlemmer lærer forbedrede teknikker under navnene på alle medlemmene i hver klubb.
Selv om det er en komplisert prosess, oppfordrer Farmers Club-modellen landbruksprosjekter til å registrere seg som samvirke når de når et visst produksjonsnivå og har sikre markedsforbindelser. Når og hvis landbruksprosjektene i Empada bestemmer seg for å formalisere aktivitetene sine, vil kvinnene også bli offisielle forretningseiere og deres rettigheter når det gjelder beslutningsprosesser og overskudd vil garanteres ytterligere.

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse:


Lindebergvegen 3c,
N—2016 FROGNER
Tel./Faks: +47 63 92 89 80 / 81
Vakttelefon: +47 918 11 089
E-post: post@uffnorge.org
Org.nr. 981 054 776
donate-paypal

 UFF er godkjent av    Innsamlingskontrollen

iklogowebKontonummer for private bidrag:
9049.10.79206

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter fra tøyinnsamlingen, second hand-butikkene og fra prosjektene vi støtter i Afrika og Asia