Nyheder alle land

2016: det internasjonale året for belgfrukter

EPP Cabinda, fieldsI november i år kunngjorde FAO at 2016 skulle være det internasjonale året for tørre belgfrukter. Med initiativet ønsker de å øke bevisstheten rundt potensialet belgfrukter har til å oppnå matsikkerhet og ernæring samt de miljømessige fordelene de kan gi.
Tørre belgfrukter er i denne sammenheng begrenset til avlinger som høstes for tørre korn og utelukker dermed f.eks. soyabønner, grønne bønner eller erter. Mange av oss spiser belgfrukter regelmessig, slik som f.eks. kikerter og linser. De er en utmerket plantebasert kilde for jern, fiber, proteiner og aminosyrer, og inneholder ikke kolesterol. Studier viser at de kan redusere risikoen for hjertesykdom og diabetes, senke blodtrykket og kan også bidra til vekttap.
I sårbare lokalsamfunn kan belgfrukter utgjøre et sunt, kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ til andre proteinkilder. Et kilo linser krever omtrent 50 liter vann i produksjonen. Tilsvarende krever et kilo kylling 4 325 liter, fårekjøtt 5 520 liter og storfekjøtt 13 000 liter.
Videre er tørre belgfrukter i landbruket kjent som "nitrogenbindere", som betyr at de frigjør og binder nitrogen i jorden etterhvert som de vokser. Dette gjør jordsmonnet sunnere og til og med mer næringsrikt for fremtidige avlinger. Når legymer inkluderes i visse landbruksteknikker slik som blandede eller vekslende avlinger, kan jordsmonnets næringsinnhold forbedres over tid, som gir ytterligere fordeler i matproduksjonssyklusen.
På grunnlag av dette har legymer et stort potensiale til å dekke presserende behov i utviklingsland, men utfordringer gjenstår når det gjelder økende avlinger og etterspørselen i markedet. FN og FAO ønsker å finne løsninger på disse utfordringene i 2016, og har utnevnt tørre belgfrukter som "verdens mest allsidige supermat."
UFFs partnere i landene inkluderer tørre belgfrukter og andre nitrogenbindere aktivt i mange landbruksprosjekter rundt om i verden. F.eks. i det EU-finansierte landbruksprosjektet Farmers Club i Cabinda, Angola arbeider prosjektledere sammen med deltakere for å øke produksjonen av langbønner og andre lokalt produserte legymer, spesielt i sesonger når andre avlinger ikke tradisjonelt dyrkes. Det forventes at økt produksjon av tørre belgfrukter sammen med andre bevaringsteknikker i landbruket vil bidra til økt matsikkerhet og ernæring for prosjektdeltakerne og deres familier.

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge

Adresse:


Lindebergvegen 3c,
N—2016 FROGNER
Tel./Faks: +47 63 92 89 80 / 81
Vakttelefon: +47 918 11 089
E-post: post@uffnorge.org
Org.nr. 981 054 776
donate-paypal

 UFF er godkjent av    Innsamlingskontrollen

iklogowebKontonummer for private bidrag:
9049.10.79206

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter fra tøyinnsamlingen, second hand-butikkene og fra prosjektene vi støtter i Afrika og Asia